- Beslenmeye
- Beslenmenin Önemi
- Değişik Beslenme Türleri
- II. Beslenmenin Önemi
- III. Değişik Beslenme Türleri
- IV. Sıhhatli Bir Rejim Nasıl Yapılır
- Hayatın Değişik Evrelerinde Beslenme
- VI. Sporcular İçin Beslenme
- VII. Muayyen Esenlik Durumlarına Haiz Kişiler İçin Beslenme
- VIII. Yaygın Beslenme Hataları
- IX. Kayıtlı Bir Diyetisyen Nasıl Bulunur
Beslenme biyokimyası, besinlerin sağlığı ve refahı desteklemek için vücudumuzla iyi mi etkileşime girdiğinin incelenmesidir. Gıdanın sindiriminden besinlerin emilimine ve besinlerin enerjiye dönüştürülmesine kadar oldukca muhtelif mevzuları kapsayan kompleks bir alandır.
Beslenme biyokimyasının kimyası, vücudumuzun iyi mi işlediğini ve rejim ve hayat seçimi seçimleriyle sağlığımızı iyi mi iyileştirebileceğimizi tahmin etmek için önemlidir. Beslenme biyokimyasının kimyasını anlayarak, genel refahımızı iyileştirmek için ne yediğimiz ve iyi mi yaşadığımız hikayesinde bilgili kararlar alabiliriz.
Bu makalede beslenme biyokimyasının kimyasına kısa bir genel bakış sunulacak ve bilhassa sıhhat ve refahı desteklemede besinlerin rolüne odaklanılacaktır.
Beslenmeye
Beslenme, vücudumuzun yemeklerden gıdaları alıp kullanma sürecidir. Besinler hayatta kalmamız ve refahımız için gereklidir ve bizlere muntazam bir halde işlev görmemiz için gereksinim duyduğumuz enerjiyi, yapı taşlarını ve öteki maddeleri sağlarlar.
Altı ana gıda grubu vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her gıda grubu vücudumuzda değişik bir rol oynar ve sıhhatli kalmak için hepsini tüketmemiz icap eder.
Karbonhidratlar vücudumuzun ana enerji deposudur. Hücrelerimiz tarafınca enerji için kullanılan glikoza parçalanırlar. Proteinler dokuları kurmak ve onarmak için gereklidir ve ek olarak bağışıklık sistemimizde rol oynarlar. Yağlar enerji depolamak, vücudumuzu izole etmek ve organlarımızı korumak için önemlidir. Vitaminler ve mineraller metabolizmamızı tanzim etmek, kemik kurmak ve kanımız vesilesiyle oksijen taşımak şeklinde muhtelif vücut işlevleri için gereklidir. Su bütün vücut işlevlerimiz için gereklidir ve susuz kalmamamıza destek verir.
Her gün gereksinim duyduğumuz her gıda maddesinin miktarı yaşımıza, cinsiyetimize, aktivite seviyemize ve genel sağlığımıza bağlı olarak değişmiş olur. Sıhhatli bir rejim, bütün gıda gruplarından muhtelif yemekleri ihtiva eder ve sıhhatli ve iyi kalmamız için gereksinim duyduğumuz gıdaları bizlere sağlar.
Beslenmenin Önemi
Beslenme, genel sağlığımız ve refahımız için eğer olmazsa olmazdır. Sıhhatli bir rejim, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde muhtelif kronik rahatsızlıkları önlemeye destek olabilir. Ek olarak ruh halimizi, enerji seviyemizi ve uyku kalitemizi iyileştirmeye de destek olabilir.
Ek olarak beslenme, ruh sağlığımızda da rol oynar. Sıhhatli bir rejim, ruh halimizi iyileştirmeye ve depresyon ve anksiyete geliştirme riskimizi azaltmaya destek olabilir.
Sıhhatli bir rejim yapmak, genel sağlığımızı ve refahımızı iyileştirmenin en iyi yollarından biridir. Ne yediğimiz hikayesinde bilgili seçimler yaparak, rahatsızlıkları önlemek, ruh halimizi iyileştirmek ve uzun ve sıhhatli bir hayat sürmek için adımlar atabiliriz.
Değişik Beslenme Türleri
Her biri kendi faydalarına haiz birçok değişik beslenme türü vardır. En yaygın beslenme türlerinden bazıları şunlardır:
- Geleneksel rejim: Geleneksel rejim, muayyen bir kültürde tipik olarak tüketilen yemeklere dayalı bir rejimdir. Örnek olarak, geleneksel bir Japon rejimi oldukca oranda pirinç, balık ve sebze ihtiva eder.
- Akdeniz rejimi: Akdeniz rejimi, Akdeniz çevresindeki ülkelerin geleneksel yemeklerine dayanan bir rejimdir. Meyve, sebze, tam tahıllar ve zeytinyağının yüksek miktarda tüketilmesiyle karakterize edilir.
- Vegan rejimi: Vegan rejimi, et, süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak suretiyle bütün hayvansal ürünleri dışlayan bir rejimdir.
- Vejetaryen rejim: Vejetaryen rejim, etin hariç tutulduğu sadece süt ürünlerinin, yumurtanın ve balın da dahil edilebildiği bir rejimdir.
- Pişmeden besin rejimi: Pişmeden besin rejimi, pişmemiş ya da azca pişmiş olarak yenen yemeklerden oluşan bir rejimdir.
- Aralıklı oruç rejimi: Aralıklı oruç rejimi, oruç tutma ve yeme dönemlerinin dönüşümlü olarak yapıldığı bir rejimdir.
Her beslenme türünün kendine has bir takım faydası ve dezavantajı vardır. Beslenmeye tek bir yaklaşım yoktur
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Biyokimya | Canlı organizmalarda gerçekleştirilen kimyasal süreçlerin incelenmesi |
Kimya | Madde ve enerjiyle etkileşimlerinin incelenmesi |
Beslenme | Canlı organizmaların gıda elde etme ve kullanma dönemi |
Huzur | Fizyolojik, psikolojik ve toplumsal açıdan iyi olma hali |
Esenlik | En iyi sıhhat ve refahın gerisinde |
II. Beslenmenin Önemi
Beslenme, iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır. Vücuda karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller dahil olmak suretiyle muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlar. Bu besinler, enerji sağlama, dokuları oluşturma ve onarma ve vücut fonksiyonlarını düzen şeklinde muhtelif amaçlar için kullanılır.
Sıhhatli bir rejim, vücuda gereksinim duyduğu gıdaları doğru miktarlarda elde eden bir rejimdir. Sıhhatli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumaya, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya ve genel sıhhat ve refahı iyileştirmeye destek olabilir.
Sıhhatli bir rejim yapmanın birçok değişik yolu vardır. Amerikalılar için Beslenme Kılavuzları yetişkinlerin muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar; yağsız protein; ve azca yağlı süt ürünleri tüketmesini önermektedir. Ek olarak doymuş ve trans yağ, kolesterol, ilave şeker ve sodyum alımını sınırlamayı önermektedir.
Sıhhatli bir diyetin iyi mi uygulanacağından güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Sizin ve bireysel ihtiyaçlarınız için doğru olan bir rejim oluşturmanıza destek olabilirler.
III. Değişik Beslenme Türleri
Her biri kendi faydaları ve dezavantajları olan birçok değişik beslenme türü vardır. En yaygın beslenme türlerinden bazıları şunlardır:
- Makrobesinler:Makrobesinler, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar dahil olmak suretiyle vücudun büyük oranda gereksinim duyduğu gıda öğeleridir.
- Mikro besinler:Mikro besinler, vücudun azca oranda gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri içeren gıda öğeleridir.
- Fonksiyonel gıdalar:Fonksiyonel gıdalar, temel gıda değerlerinin ötesinde sıhhat açısından fayda elde eden gıdalardır.
- Rejim takviyeleri:Rejim takviyeleri, beslenmede kafi oranda bulunmayan gıda öğelerini içeren ürünlerdir.
Sizin için en iyi beslenme türü, bireysel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlı olacaktır. Sizin için hangi beslenme türünün doğru olduğu için güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.
IV. Sıhhatli Bir Rejim Nasıl Yapılır
Sıhhatli bir rejim, vücuda muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Sıhhatli bir rejim ek olarak kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder.
Sıhhatli bir rejim yürütmek, sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Sıhhatli beslenmek için birtakım ipuçları:
- Tabağınızın yarısını meyve ve sebze oluşturacak biçimde ayarlayın.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Doymuş ve trans yağlar şeklinde sağlıksız yağları sınırlayın.
- Balık, tavuk, fasulye ve tofu şeklinde yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
- İlave şekeri sınırlayın.
- Bolca su için.
Sıhhatli beslenme hakkındaki daha çok informasyon edinmek için aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:
Hayatın Değişik Evrelerinde Beslenme
İnsanların beslenme gereksinimleri hayatları süresince değişmiş olur. Örnek olarak, bebekler yetişkinlerden daha çok kaloriye ve besine gereksinim duyar ve gebe bayanlar fetüslerinin büyümesini desteklemek için fazladan besinlere gereksinim duyar.
Hayatın değişik evrelerinde beslenmeye ait birtakım genel kurallar şunlardır:
- Bebekler: Anne sütü ya da mama, bebekler için en iyi gıda deposudur. Bebekler istek üstüne beslenmeli ve minimum 4 aylık olana kadar katı gıdalar verilmemelidir.
- Çocuklar: Evlatların muntazam bir halde büyümeleri ve gelişimleri için muhtelif sıhhatli yemeklere gereksinimleri vardır. Bol bol meyve, sebze ve tam tahıl yemeli ve işlenmiş besin ve şekerli meşrubat alımlarını sınırlamalıdırlar.
- Gençler: Ergenlerin çocuklardan daha çok kaloriye ve besine ihtiyacı vardır ve ek olarak aşırı şişman ya da obez olma olasılıkları daha yüksektir. Gençler sıhhatli kalmak için sıhhatli bir rejim yapmalı ve tertipli egzersiz yapmalıdır.
- Yetişkinler: Yetişkinlerin kilolarını ve genel sağlıklarını korumak için sıhhatli bir rejime gereksinimleri vardır. Yetişkinler muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar yemeli ve işlenmiş besin ve şekerli meşrubat alımlarını sınırlamalıdır.
- Gebe bayanlar: Gebe hanımefendilerin fetüslerinin büyümesini desteklemek için fazladan besinlere gereksinimleri vardır. Gebe bayanlar kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejimle beslenmelidir. Ek olarak gereksinim duydukları gıdaları aldıklarından güvenilir olmak için doğum öncesi bir vitamin de almalıdırlar.
- Emziren bayanlar: Emziren hanımefendilerin bebekleri için süt üretebilmeleri için fazladan kalorilere ve besinlere gereksinimleri vardır. Emziren bayanlar kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejimle beslenmelidir. Ek olarak gereksinim duydukları gıdaları aldıklarından güvenilir olmak için doğum öncesi vitamin almalıdırlar.
- Yaşlılar: Yaşlıların kilolarını ve genel sağlıklarını korumak için sıhhatli bir rejime gereksinimleri vardır. Yaşlılar muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar yemeli ve işlenmiş besin ve şekerli meşrubat alımlarını sınırlamalıdır. Ek olarak sıhhatli kalmak için tertipli egzersiz yapmalıdırlar.
Hayatın değişik dönemlerinde beslenme hakkındaki daha çok informasyon edinmek için doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşün.
VI. Sporcular İçin Beslenme
Beslenme, amatörden profesyonele kadar her seviyedeki sporcu için eğer olmazsa olmazdır. İyi beslenen bir sporcu, zirvede daha iyi performans izah edebilir, antrenmanlardan daha ivedi iyileşebilir ve sakatlanma riskini azaltabilir.
Sporcuların hususi beslenme gereksinimleri, sporlarına, antrenman yoğunluklarına ve bireysel vücut kompozisyonlarına bağlı olarak değişmiş olur. Sadece, bütün sporcuların performanslarını optimize etmek için uymaları ihtiyaç duyulan birtakım genel ilkeler vardır.
Ilk olarak sporcular vücudun ana enerji deposu olan karbonhidrat bakımından varlıklı bir rejim uygulamalıdır. Karbonhidratlar sporcunun toplam kalori alımının ortalama %55-65’ini oluşturmalıdır.
İkincisi, sporcular kas dokusunun inşası ve onarımı için lüzumlu olan kafi proteini tüketmelidir. Protein, bir sporcunun toplam kalori alımının ortalama %15-20’tepsi oluşturmalıdır.
Üçüncüsü, sporcular bilhassa antrenman esnasında ve daha sonra bolca sıvı tüketmelidir. Susuz kalma yorgunluğa, performansın bozulmasına ve faydalanma riskinin artmasına yol açabilir.
Bu genel prensiplere ayrıca, sporcuların bireysel gereksinimlerine bağlı olarak rejimlerini vitaminler, mineraller ve öteki besinlerle desteklemeleri gerekebilir. Kayıtlı bir diyetisyen, sporcuların hususi gereksinimlerini karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı geliştirmelerine destek olabilir.
Sporcular bu beslenme kurallarına uyarak performanslarını artırabilir, antrenmanlardan daha ivedi toparlanabilir ve sakatlanma risklerini azaltabilirler.
VII. Muayyen Esenlik Durumlarına Haiz Kişiler İçin Beslenme
Beslenme, birçok değişik sıhhat durumunu yönetmede mühim bir rol oynar. Örnek olarak, sıhhatli bir rejim şunlara destek olabilir:
- Diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerini deneyin
- Artritli kişilerde iltihabı azaltın
- Kalp hastalığı olan kişilerde kolesterol seviyelerinin düşürülmesi
- Aşırı şişman ya da obez kişilerde sıhhatli bir kiloyu koruyun
Kronik bir sıhhat sorununuz var ise, şahsi ihtiyaçlarınıza bakılırsa uyarlanmış bir beslenme planı geliştirmek için doktorunuz ya da diyetisyeninizle beraber çalışmanız önemlidir.
İşte muayyen sıhhat problemlerine haiz kişiler için beslenmeye dair birtakım genel ipuçları:
- Bütün gıda gruplarından muhtelif ve sıhhatli besinler tüketin.
- Doymuş ve trans yağlar şeklinde sağlıksız yağları sınırlayın.
- Balık, tavuk ve fasulye şeklinde yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
- Bol bol meyve, sebze ve tam tahıl tüketin.
- Bolca su içerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
Bu ipuçlarını takip ederek sıhhat durumunuzu yönetmenize ve genel refahınızı iyileştirmenize destek olabilirsiniz.
VIII. Yaygın Beslenme Hataları
İşte insanların meydana getirdiği yaygın beslenme hatalarından bazıları:
- Kafi meyve ve sebze yememek
- Fazlaca fazla işlenmiş besin tüketmek
- Öğün atlamak
- Yeterince su içmemek
- Fazlaca fazla şeker yiyecek
- Fazlaca fazla sağlıksız yağ tüketmek
- Yeterince egzersiz yapmamak
Bu hatalardan herhangi birini yapmış olursanız, aşırı kiloluluk, kalp hastalığı ve diyabet şeklinde sıhhat problemlerine yol açabilir. Bu sorunlardan kaçınmak için sıhhatli bir rejim yapmak ve tertipli egzersiz yapmak önemlidir.
IX. Kayıtlı Bir Diyetisyen Nasıl Bulunur
Kayıtlı bir diyetisyen (RD), sıkı bir öğrenim ve tedris programını tamamlamış bir beslenme uzmanıdır. RD’ler, bireylere ve ailelere beslenme tavsiyesi ve danışmanlığı sağlama yetkisine haizdir. Bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan sıhhatli bir rejim oluşturmanıza destek olabilirler ve ek olarak diyabet ve kalp hastalığı şeklinde kronik rahatsızlıkları yönetmenize destek olabilirler.
Kayıtlı bir diyetisyen arıyorsanız, bölgenizdeki bir diyetisyeni bulmak için şu yolu kullanabilirsiniz: Kanada Diyetisyenleri internet sayfası. Ek olarak doktorunuzdan ya da birincil bakım sağlayıcınızdan sevk isteyebilirsiniz.
Kayıtlı bir diyetisyenle görüştüğünüzde, onlara eğitimleri ve eğitimleri ve sizin hususi ihtiyaçlarınızla alakalı kişilerle emek harcama deneyimleri hakkındaki sual sorduğunuzdan güvenilir olun. Ek olarak diyetisyene beslenmeyle alakalı herhangi bir sorunuzu sormaktan da basit hissetmelisiniz.
Kayıtlı bir diyetisyenle çalışmak genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir. Bir diyetisyen, diyetinizle alakalı bilgili kararlar almanıza destek olabilir ve hayat tarzınızda sıhhatli değişimler yapmanızda sizi destekleyebilir.
S1: Beslenme biyokimyası nelerdir?
A1: Beslenme biyokimyası, besinlerin vücutla etkileşime girerek sağlığı ve refahı iyi mi desteklediğini inceleyen bilim dalıdır.
S2: Besinlerin değişik türleri nedir?
C2: Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.
S3: Sıhhatli beslenmeyi iyi mi başarabilirim?
C3: Sıhhatli bir beslenme, bütün gıda gruplarından muhtelif gıdaları ölçülü bir halde tüketmeyi ihtiva eder.
0 Yorum