Antet | Özellikler |
---|---|
Rokoko Elyazması |
|
El yazması tezhip |
|
Barok Sanatı |
|
Renk Teorisi |
|
Çizgi Sanatı |
|
II. Rokoko Elyazması
Rokoko seçimi el yazması tezhipleri Avrupa’da 18. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın sonlarına kadar gelişti. Kendisinden ilkin gelen Barok tarzının resmiyet ve sadeliğine karşı bir tepkiydi. Rokoko el yazmaları, parlak renkler, kompleks tasarımlar ve keyifli imgeler kullanmalarıyla karakterize edilir. Çoğu zaman varlıklı patronlar tarafınca sipariş edilir ve dini metinler, şiir ve müzik benzer biçimde muhtelif amaçlar için kullanılırdı.
Rokoko El Yazmasının Özellikleri
Rokoko el yazması, parlak renkler, kompleks çizgi emekleri ve asimetrik kompozisyonların kullanımıyla karakterize edilir. Rokoko el yazmalarındaki figürler çoğu zaman keyifli ve sevinçli pozlarda tasvir edilir ve genel yoldam heyecan ve neşedir.
Rokoko el yazmasının en karakteristik özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Parlak, doygun renklerin kullanması
- Karmaşa çizgi emek harcaması
- Asimetrik kompozisyonlar
- Nüktedan ve sevinçli figürler
- Genel bir heyecan ve sevinç duygusu
Rokoko el yazması, Rokoko sürecinin ruhunu yansıtan güzel ve etkisinde bırakan bir sanat biçimidir. Onu yaratan sanatçıların becerisinin ve yaratıcılığının bir kanıtıdır ve bugün hala dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca beğenilmeye devam etmektedir.
IV. Rokoko Sanatçıları Elyazması
Rokoko el yazması sanatçıları, yaşamın her kesiminden gelen muhtelif bireylerden oluşan bir gruptu. Hem erkekleri bununla beraber bayanları içeriyordu ve yaşları gençten yaşlıya değişiyordu. En meşhur Rokoko el yazması sanatçılarından bazıları şunlardır:
* Jean-Antoine Watteau (1684-1721)
* François Boucher (1703-1770)
* Jean-Honoré Fragonard (1732-1806)
* Maurice Quentin de La Tour (1704-1788)
*Rosalba Carriera (1675-1757)
Bu sanatçıların tüm bunlar zanaatlarının ustalarıydı ve eserleri bugün hala hayranlıkla izleniyor. Yaşam ve duygu dolu, güzel ve kompleks el yazmaları yarattılar. Eserleri sanat zamanı üstünde derin bir tesir yarattı ve bugün sanatçılara esin vermeye devam ediyorlar.
V. Rokoko El Yazması Teknikleri
Rokoko el yazmalarının yaratılmasında kullanılan teknikler muhtelif ve sıklıkla çok karmaşıktı.
En yaygın tekniklerden biri, vurgular ve vurgular kurmak için altın varak kullanmaktı. Bu, el yazmasının yüzeyine ince bir altın varak tabakası uygulanarak ve arkasından parlak bir yüzey kurmak için cilalanarak yapılırdı.
Bir öteki yaygın teknik ise illüstrasyonları kurmak için suluboya kullanmaktı. Suluboyalar o zamanlar nispeten yeni bir ortamdı ve Rokoko sanatçıları canlı renkleri ve yarı şeffaf efektleri sebebiyle onları derhal benimsediler.
Altın varak ve suluboyalara ayrıca, Rokoko el yazmaları çoğu zaman mürekkep yıkama, filigran ve damgalı yahut kabartmalı tasarımlar benzer biçimde öteki dekoratif öğelere de yer verirdi. Bu öğeler bir zenginlik ve görkem duygusu yaratmaya destek sunar ve çoğu zaman metnin en mühim kısımlarını vurgulamak için kullanılırdı.
Rokoko el yazmalarını kurmak için kullanılan teknikler, önceki yüzyıllarda popüler olan daha kısıtlı el yazması tenvir stilinden mühim bir sapmaydı. Rokoko el yazmaları, parlak renkler, akıcı çizgiler ve kompleks teferruat kullanımıyla karakterize edildi ve yeni bir sanat içerikli anlatım sürecinin başlamasına destek oldular.
VI. Rokoko El Yazmasının Yeri
Rokoko el yazmaları dünyanın muhtelif kütüphanelerinde ve müzelerinde bulunabilir. En dikkat cazibeli koleksiyonlardan bazıları şunlardır:
- Dünyanın en büyük Rokoko el yazması koleksiyonlarından birine ev sahipliği icra eden Paris’teki Bibliothèque nationale de France.
- Londra’daki British Library, François Boucher ve Jean-Antoine Watteau benzer biçimde sanatçıların eserlerinin de yer almış olduğu Rokoko el yazmaları koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
- Jean-Honoré Fragonard ve Antoine Coypel benzer biçimde sanatçıların eserlerinin de yer almış olduğu Rokoko el yazmaları koleksiyonuna haiz olan New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi.
- Los Angeles’taki J. Paul Getty Müzesi, Nicolas Lancret ve Maurice Quentin de La Tour benzer biçimde sanatçıların eserlerinin de yer almış olduğu Rokoko el yazmaları koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
VII. Rokoko El Yazmasının Korunması
Rokoko el yazmalarının korunması kompleks ve sıkıntılı bir görevdir, şundan dolayı bu sanat eserleri çoğu zaman kırılgandır ve hasara karşı hassastır. Koruyucuların Rokoko el yazmalarını korurken dikkate alması ihtiyaç duyulan faktörlerden bazıları şunlardır:
- El yazmasının yapımında kullanılan kâğıt, mürekkep, pigment benzer biçimde malzemeler zaman içinde bozulmaya müsaittir.
- El yazmasının bulunmuş olduğu ortam da bozulmasına katkıda bulunabilir; ışığa, ısıya ve neme maruz kalmak materyallere zarar verebilir.
- El yazmasının elle tutulması da ona zarar verebilir; yırtılmalara, aşınmalara ve öteki hasar türlerine niçin olabilir.
Koruyucular, bir Rokoko el yazması için bir koruma tedavi planı geliştirirken bütün bu faktörleri göz önünde bulundurmalıdır. Tedavi planı, el yazmasının hususi gereksinimlerine bağlı olarak değişecektir, sadece çoğu zaman temizleme, sabitleme ve onarımın bir kombinasyonunu içerecektir.
Temizlik, el yazmasından leke, toz ve öteki kirleticileri çıkarma işlemidir. Bu, kuru temizleme, kaygan temizleme ve kimyasal temizleme benzer biçimde muhtelif yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Stabilizasyon, el yazmasında daha çok hasar oluşmasını önleme sürecidir. Bu, cılız bölgelerin güçlendirilmesi, yırtıkların ve aşınmaların onarılması ve el yazmasının ışıktan, ısıdan ve nemden korunmasıyla yapılabilir.
Tamir, el yazmasını özgün durumuna geri döndürme sürecidir. Bu, tamamlanmamış yahut hasarlı sayfaları değiştirerek, el yazmasını tekrar ciltleyerek ve hasarlı resimleri tekrar boyayarak yahut rötuşlayarak yapılabilir.
Rokoko el yazmalarının korunması, bu sanat eserlerini gelecek nesiller için korumanın tehlikeli sonuç bir parçasıdır. Koruyucular, dikkatli koruma uygulamalarını izleyerek, bu el yazmalarının önümüzdeki yüzyıllar süresince da tadının çıkarılmaya devam etmesini sağlamaya destek olabilir.
VIII. Rokoko El Yazmasının Yorumlanması
Rokoko el yazması, birçok değişik biçimde yorumlanmış kompleks ve oldukca yönlü bir sanat eseridir. Birtakım akademisyenler el yazmasının naturel dünyanın güzelliğinin ve şehvetinin bir kutlaması bulunduğunu savunurken, ötekiler onu çağın sosyal ve politik çalkantısının bir yansıması olarak gördüler. Ötekiler ise el yazmasını dini bir alegori yahut felsefi yahut doğa ötesi vurgunculuk eseri olarak yorumladılar.
Muhtelif yorumlara karşın, bütün bilim adamlarının aynı fikir olduğu bir şey var: Rokoko el yazması bir sanat ve edebiyat şaheseridir. Dönemin testinden geçmiş ve dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca hayranlıkla karşılanmaya geçindiren bir eserdir.
IX. Rokoko El Yazmasının Tesiri
Rokoko el yazması Avrupa’da sanat ve kültürün gelişiminde mühim bir etkiye sahipti. Barok sanatının gelişiminde büyük bir etkiye sahipti ve ek olarak Romantizm ve Empresyonizm benzer biçimde sonraki sanat hareketlerinin gelişimini de etkiledi. Rokoko el yazması ek olarak moda, iç tasavvur ve müziğin gelişiminde de rol oynadı.
Rokoko el yazması çok dekoratif bir sanat biçimiydi ve çoğunlukla dini metinleri, şiirleri ve öteki edebiyat eserlerini resimlemek için kullanılırdı. El yazmaları çoğu zaman çok kabiliyetli sanatçılar tarafınca yaratılırdı ve çoğunlukla varlıklı patronlar tarafınca sipariş edilirdi. Rokoko el yazması lüks bir üründü ve yalnızca zenginler ve seçkinler tarafınca erişilebilirdi.
Rokoko el yazması, Barok sanatının gelişiminde büyük bir etkiye sahipti. Barok sanat hareketi, parlak renkler, detaylı dekorasyon ve kompleks kompozisyonların kullanımıyla karakterize edildi. Rokoko el yazması, bu özelliklerin çoğunu Barok sanatıyla paylaştı ve Barok stilinin popülerleşmesine destek oldu.
Rokoko el yazması, Romantizm ve Empresyonizm benzer biçimde sonraki sanat hareketlerinin gelişimini de etkiledi. Duygusal hareket, duygu ve hayal gücüne icra ettiği vurgu ile karakterize edildi ve Rokoko el yazmasının parlak renkler ve detaylı dekorasyon kullanması Duygusal sanatçılara hitap etti. Izlenimci hareket, fer ve renk kullanması ile karakterize edildi ve Rokoko el yazmasının bu unsurlara icra ettiği vurgu da Izlenimci sanatçıları etkiledi.
Rokoko el yazması bununla beraber moda, iç mekan tasarımı ve müziğin gelişiminde de rol oynamıştır. Rokoko stili, aleni renkler, narin kumaşlar ve süslü dekorasyon kullanımıyla karakterize edilmiştir. Bu yoldam, Rokoko döneminde moda, iç mekan tasarımı ve müzikte popülerdi.
Rokoko el yazması, Avrupa’da sanat ve kültürün gelişiminde büyük bir etkiye sahipti. Fazlaca dekoratif bir sanat biçimiydi ve Barok sanatının, Romantizmin, Empresyonizmin, modanın, iç tasarımın ve müziğin gelişiminde rol oynadı.
S: Rokoko el yazması nelerdir?
A: Rokoko el yazması, Avrupa’da Rokoko döneminde, ortalama 1720-1780 yılları aralığında gelişen bir el yazması tezhip türüdür.
S: Rokoko yazmasının özellikleri nedir?
A: Rokoko el yazması, canlı renkler, narin çizgiler ve süslü süslemeler kullanımıyla karakterize edilir.
S: Rokoko el yazmasını yaratan sanatçılar kimlerdir?
A: Rokoko el yazması eserler ortaya koyan en meşhur sanatçılar içinde Jean-Antoine Watteau, François Boucher ve Giovanni Battista Tiepolo yer alır.
0 Yorum